Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alternatywna wersja tradycyjnego, włoskiego deseru - tiramisu z malinami. Sam proces przygotowania z pewnością nie zajmie Wam dużo czasu. Przed podaniem należy go wstawić na minimum kilka godzin do lodówki. Można przygotować go w większym naczyniu żaroodpornym lub w szklankach, bądź pucharkach jako mono porcje.
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 25977
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 63
Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny...
Odsłon: 8955
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 294
Steki z kalafiora to nic innego, jak upieczony kalafior w formie plastrów wyc...
Odsłon: 25977
Te bułeczki to poezja, rozpływają się w ustach. Robią się dosyć szybko, a sma...
Odsłon: 63
Ciasto śmietankowy puch to kolejna szybka propozycja na udany deser. Wilgotny...
Odsłon: 8955
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 294
Składniki
Zagotuj wodę, kawę rozpuszczalną przesyp do miski i zalej wrzątkiem. Składniki wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Do przestudzonej kawy dodaj likier amaretto.
Połowę malin przesyp do rondelka, zasyp dwoma łyżkami cukru i podsmaż na wolnym ogniu. W szklance połącz skrobię ziemniaczaną z 2 łyżkami wody. Gotową mieszankę przelej do malin. Całość podgrzewaj do zgęstnienia, nie zapominaj o mieszaniu.
Frużelinę malinową odstaw do przestygnięcia.
W misce utrzyj żółtka z cukrem na lekką, puszystą masę. Następnie dodaj mascarpone i słodką śmietankę. Składniki miksuj do momentu uzyskania gęstego kremu.
W osobnej misce ubij białka na puszystą masę. Ubitą pianę z białek połącz z kremem przy pomocy szpatułki.
Na spód naczynia ułóż pierwszą warstwę biszkoptów. Polej biszkopty odrobiną kawy z amaretto. Następnie na nasączone biszkopty wyłóż połowę frużeliny i 1/3 kremu.
Krem przykryj drugą warstwą biszkoptów, nasącz je kawą z likierem i przykryj drugą częścią frużeliny oraz kremem śmietankowym. Na koniec ułóż trzecią warstwę biszkoptów, namocz je kawą z amaretto i przykryj pozostałą częścią kremu śmietankowego. Tiramisu oprósz kakao. Następnie udekoruj malinami i posyp cukrem pudrem.
Malinowe tiramisu przed podaniem wstaw na minimum kilka godzin do lodówki.